BİLDİRİ BAŞVURU AÇIKLAMA METNİ

Kongre kapsamında sunulacak bildiri öncelikle kongre için belirlenen ana ve alt temalara uygun olmalıdır. Bununla birlikte kongre programında yeterli zaman bulunması hâlinde eğitime dair alana katkı sunabilecek özgün bildirilere kongremizde yer verilecektir.


Ön değerlendirmeye alınabilmesi için bildiri, Bildiri Yazım Şablonu`na göre hazırlanmalı, Telif Hakkı Anlaşması Formu ile birlikte istanbulegitimkongresi@gmail.com e-posta adresine gönderilmelidir.


Bildirinin sunum dili Türkçe veya İngilizce olabilir. Bildiri hangi dilde sunulacaksa o dilde hazırlanmalır.


Tamamlanmış veya devam eden bildiri kongrede sunulabilir, ancak ilgili bildiri daha önce hiçbir bilimsel etkinlikte sunulmamış olmalıdır.


Birden fazla yazarlı bildiriler için onu sunacak ve diğer tüm süreci takip edecek sorumlu bir yazar belirlenmelidir.


Gönderilen bildiriye yazar isimleri yazılmamalıdır. Yazar isimleri çalışmayla birlikte gönderilecek Telif Hakkı Anlaşması Formu’na yazılmalıdır.


Bildiri kongreye kabul edilmeden önce bilimsel içeriği en az 2 hakem tarafından Bildiri Değerlendirme Formu’na göre değerlendirilecek ve puanlanacaktır.


Başvurusu kabul edilen bildiri sahiplerine bildirilerini sunabilmeleri için bildiri sunum oturumları yapılacaktır. Tek bir oturumda en fazla 4 bildiri sunulacaktır. Her bir bildiri sunumu için araştırmacılara 15’er dakika zaman tanınacaktır. Bildiri sunumu sonrası dinleyicilerin veya oturum başkanının sunum yapan araştırmacıya soru sorabilmesi için 5 dakikaya kadar soru-cevap bölümü olacaktır.


Oturum başkanları bildiri sunumlarının en etkin ve adil şekilde sunulmasından ve tartışılmasından sorumludur.


Bildiri sunan araştırmacılara ve dinleyici olarak gelen katılımcılara dijital katılım sertifikası verilecektir.


Çalışma, Bildiri Yazım Şablonu’na göre hazırlanmalıdır. Gönderilecek çalışma .doc veya .docx uzantılı olmalıdır. Çalışmayı pdf formatında göndermeyiniz. Bir çalışma, kaynakça hariç en az 400, en fazla 700 kelimeden oluşabilir. Çalışmanın mevcut durumuna göre sırayla şu başlıklar olabilir:

  1. Başlık: Bildiri başlığı kesin, kısa, anlaşılır olmalı ve bildiri içeriğini yansıtmalıdır. Başlık en fazla 15 kelimeden oluşabilir.
  2. Öz: Bildirinin özü en fazla 250 kelime olmalı ve şöyle yapılandırılmalıdır: makalenin amacı, yöntem, temel bulgular ve öneriler.
  3. Giriş: Giriş bölümünde bildiriye dair literatür taraması sonucu elde edilen bilgiler, kaynakçasıyla birlikte yazılmalıdır. Bu bölümde; araştırmanın önemi, önceki çalışmalar, hipotez ve çalışmanın amacına değinilmelidir. Araştırmanın temel amacı ile birlikte varsa diğer amaçları açıklanmalıdır. Çalışmayla doğrudan ilişkili kaynaklar gösterilmeli, çalışmanın verileri veya sonuçlarından bahsedilmemelidir. Giriş bölümünün sonunda çalışmanın amacı ve araştırma soruları yazılmalıdır.
  4. Yöntem: Bu bölümde; veri kaynakları, çalışmaya katılanlar, ölçekler, görüşme ve değerlendirmeler, temel ölçümler ve istatistiki işlemlere yer verilmelidir. Çalışma sırasında elde edilen tüm bilgiler, bulgular kısmına yazılmalıdır.
  5. Bulgular: Bu bölümde ana sonuçlar, istatistiki verilerle desteklenmeli; uygun şekil, tablo veya resimlerle görsel olarak açıklanmalıdır. Çalışmada önemli bulgular, tablolar ve şekillerle makul bir sıraya göre verilebilir. Tablo ve şekillerde tüm bilgileri yazmak yerine sadece en önemli noktalar vurgulanmalıdır.
  6. Tartışma, Sonuç ve Öneriler: Bu bölüm, çalışmaya dair yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan verilerin benzer veya yakın araştırma bulgularıyla karşılaştırılarak veya desteklenerek sunulduğu yerdir. Kaliteli bir tartışma, sonuç ve öneriler bölümü araştırma sonuçlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamalı, uygulamaya yönelik kanıta dayalı etkin önerilerin geliştirilmesine imkân sunmalı ve güvenilir bir kaynak oluşumuna katkı vermelidir.
  7. Kaynakça: Bu bölüme çalışmanızı hazırlarken kullandığınız kaynaklarınızı APA7 formatında yazınız. Kullanılan tüm kaynaklar eksiksiz ve hatasız, alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.

İstanbul Eğitim Araştırmaları Kongresi Düzenleme Kurulu, ulusal ve uluslararası araştırma ve yayın etiği kanunlarını, yönergelerini ve ilkelerini benimsemektedir. Bu bağlamda ulusal düzeyde Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine; uluslararası düzeyde ise Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) tarafından yayımlanan ilkelere uymayı taahhüt eder. Araştırmacılardan da ilgili etik yayıncılık kanun, yönerge ve ilkelerine uygun yayın yapmalarını talep eder. Araştırmacılar etik ihlal yapmaları durumunda söz konusu ihlalden sorumlu tutulur ve gerektiğinde yasal işlem başlatılır.


YAYIN İMKÂNLARI

Kongreden kabul alan bildiriler, öncelikle özet bildiri kitapçığında yayımlanır. Tam metin yayın şartları şöyledir:

Kongre Kitabında Tam Metin Bildiri Yayını: Kongrede sunacağınız bildirinizin tam metnini 10 Şubat 2025 tarihine kadar istanbulegitimkongresi@gmail.com üzerinden göndererek elektronik ortamda çıkarılacak e-ISBN'li kongre kitabında yayımlatabilirsiniz. Tam metinlerin kongre kitabında yayımlanması için çalışmanız etik kurul onayı gerektiren bir çalışma ise mutlaka bir üniversiteden etik kurul onayının alınmış olması gerekmektedir. Tam metin ile birlikte etik kurul onayınız kongre e-posta adresine gönderilmelidir. E-kitap daha sonra belirlenecek bir internet adresinde yayımlanacak ve ayrıca sınırlı sayıda basılacaktır. Verilen e-posta adresine tam metin gönderimini sadece sorumlu yazar yapabilir. Tam metin, size verilecek şablona göre hazırlanarak gönderilmelidir.

Hâkemli Dergilerde Makale Olarak Yayın: İsteyen katılımcılar çalışmalarının kongre kitabında tam metin olarak yayımlanması yerine seçecekleri herhangi bir hakemli akademik dergide veya İstanbul Eğitim Dergisi’nde (ISTJ) yayımlatabilir. Makale olarak yayımlanması istenilen bildiriler hakem sürecinden geçtikten sonra yayımlanır. Tam metin olarak gönderilen bildiriler ayrıca makale olarak herhangi bir hakemli dergiye gönderilemez. Hakemli dergilerde çalışmanızın yayımlanması için çalışmanız etik kurul onayı gerektiren bir çalışma ise mutlaka etik kurul onayının araştırmaya başlanmadan önce alınmış olması gerekmektedir.